усмихнати деца правят коледна украса

Идеи за коледни занимания по метода Монтесори за деца от 4 до 7 г.

Категория:Умения

/

Време за четене:5 мин.

Сподели:

Коледа наближава и с нея магията на този специален празник! Децата са повече време вкъщи, рутината малко избягва през този момент и е нормално да се намерим в ситуации, където да се чудим – какво да правим с тях?

По това време на годината все из социалните мрежи виждаме много красиви (и понякога доста сложни) коледни занимания за децата – но когато имаме толкова много неща да мислим през този период, имаме нужда повече от интересни и лесни занимания, които да създават страхотно коледно настроение! Ето нашите предложения за Монтесори занимания за деца от 4 до 7 години:

Занимания за деца на 4 години

дете украсява елха

В тази възраст детето продължава да разгръща своето любопитство към света около себе си. Уменията му са много по-развити, както и способността му да мисли и да решава проблеми. Предлагаме тези занимания за четиригодишното дете:

  • Изработване на коледни играчки за елха: както гирляндите и коледните играчки за елхата могат да бъдат изработени от разнообразие от подръчни материали. Освен, че това занимание помага на развитието на фината моторика на детето, помага и с креативността му – особено с креативното му мислене, ако му давате материали без да насочвате какво точно да прави;
  • Украсяване на елха: след изработване на играчки, идва украсяването на елхата! Когато даваме отговорност на детенцето да поема дадена задача, помагаме с развитието на самоувереността и отговорността му и то се чувства като пълноценен член на семейството.

Когато даваме възможност на детето да експериментира с различни занимания, особено свързано с креативност, помагаме с развитието на критичното и креативното му мислене – много ценно умение за бъдещето!

Занимания за деца на 5 години

дете шие коледни форми

Продължаваме с надграждане на уменията натрупани през годините. Детето вече е много активен ученик и обича да посреща предизвикателства със заниманията си:

  • Игра за памет с коледни предмети: Вземете една табла, пълна с различни коледни предмети. Покрийте таблата с една кърпа и вземете от нея един предмет. Детето трябва да разпознае какво липсва. Тази игра също е подходяща за по-малки деца, ако има по-малко предмети.
  • Шиене на коледни форми: шиенето е страхотно умение за фината моторика на по-големи деца. Може детето да бродира различни коледни форми с конци или дори да ушие един коледен чорап!

И двете предложения за занимания могат да бъдат по-сложни или по-лесни спрямо вашето дете и неговите умения – като да шие коледни копчета, например!

Занимания за деца на 6 години

дете с направената от него коледна картичка

Детето на тази възраст има активен интерес към учене, особено към писане и четене. Продължава да надгража и усъвършенства уменията, които вече има, например с учене на по-сложен език:

  • Коледна сензорна торбичка (“Feely Bag”): отново с коледни предмети, които имате под ръка, напълнете един коледен чорап. Редувайте се да пъхате ръка в чорапа и да описвате един на друг какво имате в ръката си, докато го познае. Играта помага с обогатяване на изказа, речниковия запас и стимулиране на сетивата;
  • Изработване и надписване на коледни картички: подкрепяйки сензитивния период на езика, помогнете на детето да изработи празнични картички, които после може само̀ да надпише с подкрепа от ваша страна.

Когато вкараме новите интереси и умения на детето в заниманията, детето е по-склонно да участва активно и с желание!

Занимания за деца на 7 години

деца украсяват коледен венец

Детето на 7 вече е на друг етап на своето развитие и има интереси към учене на много неща! Обикновено продължава да обича креативни занимания, но също иска да знае различни факти за света около себе си. Ето ни предложения за коледни занимания на тази възраст:

  • Опаковане на коледни подаръци: звучи лесно за нас, но за дете са нужни различни умения като фина моторика и геометрия. Бъдещият ученик дори може сам да изработва подаръчни кутии и торбички.
  • Правене на венец със неща събрани от природата: подкрепя креативността, но също дава възможност на детето да се запознава с сезонните природни елементи, като учи наименованията им и подробности за дърветата и растенията през това време на годината.

Детето на 7 вече умее по-сложни неща и има своите интереси, така че можем да измислим коледните игри спрямо какво обича във всяка област на познанието.

Коледа е специално време за всяко семейство и децата носят най-голямата радост на всички през това чудно време. Надяваме се чрез нашите предложения за занимания да намерите поводи за създаване на много коледно настроение, както и прекрасни мигове заедно, които да превръщат в чудни спомени!

Ако се чудите за занимания за по-малки деца, не изпускайте да разгледате статията "Идеи за коледни занимания по метода Монтесори за деца от 0 до 3 г".

logo-image

Последвайте ни: