майка и дете се забавляват в кухнята

Идеи за коледни занимания по метода Монтесори за деца от 0 до 3 г.

Категория:Умения

/

Време за четене:5 мин.

Сподели:

Коледа е вълшебно време на годината за всяко едно дете! Прекарваме доста време в уюта на нашия дом по време на празниците и е нормално да се чудим в някакъв момент – какво да правим вече с тези малчугани? Предлагаме ви коледни занимания по метода Монтесори, с които можем лесно да осигурим полезни и развиващи занимания за децата с празничен привкус! За да подредите умело средата у дома според принципите на Монтесори, разгледайте статията "Монтесори вкъщи - обучение у дома по метода Монтесори".

Занимания за бебета под 1 година

малки деца украсяват елха

Дори бебенцата могат да усетят Коледа чрез подходящи за тях занимания. В тази възраст това става основно чрез сетивата и с упражнения за стимулиране опознаване частите на тялото:

  • Запознаване с празника чрез зрение, слух, допир, вкус, мирис: дайте възможност на бебето да наблюдава коледните лампички, елхата и нейните цветовете на фона на лека коледна музика. Захранените бебета могат да опитат джинджифилови сладки, печена ябълка, сушени плодове и други подходящи изкушения, както и да помиришат канелени пръчици (обезопасени в бурканче с дупчици на капака);
  • Камбанка на връв: това е едно типично Монтесори занимание за бебета, но е доста актуално около Коледа заради звънчето! Нужно е само да завържете камбанка на връвчица или лента, която да закачите по удобен и безопасен начин над бебето ви. За присягащите се (след 3-4-ти месец) може да използвате ластик, за да може мъничето да я дърпа леко към себе си, но внимавайте да не я пъха в устата.

Тези занимания могат да се подготвят лесно и дават на възможност вашите съкровища да усещат част от коледната магия, дори като най-малкия член на семейството!

Занимания за деца на 1 година

деца разглеждат  коледна украса

На една годинка детето вече има повече умения и обича да участва активно в различни занимания. Коледният сезон все още може да бъде абстрактно нещо за него, но с тези идеи можем да го подкрепим да се потопи в празника:

  • Кошница пълна с коледни съкровища: един много лесен начин да показваме Коледа на нашето дете е чрез сетивата му. Пълним кошница с различни коледни предмети (камбанка, свещ, ангел и прочее) и оставяме детето да изследва какво има вътре. Можем да обсъждаме какво наблюдаваме, да го описваме и да назоваваме предметите (с което подпомагаме развитието на езика);
  • Съответствие на коледни предмети: когато вече сме събрали коледни предмети и детето се е запознало с тях, можем да добавим по още един от всеки, така че мъникът да открива еднаквите. По-големите деца (2-4 г.) могат да съответстват празничните предмети с техни изображения (снимки). Това занимание помага и за когнитивното развитие.

Коледните игри за малки деца няма нужда да са сложни – достатъчно е да са с предмети от бита, които обикновено имаме през това време на годината, за да можем да им предложим развиващи упражнения.

Занимания за деца на 2 години

деца правят коледни сладки

Тази възраст предполага повече умения с фина моторика, както и по-интензивно когнитивно развитие:

  • Работа с пластилин и коледни формички за бисквити: това занимание е простичко, но много развиващо за вашето дете. Освен, че усъвършенства фината му моторика, заниманието дава шанс на мъничето да бъде креативно в работата си. Може да го запознаете с наименованието на различните формички, както и да ги ползвате като печати с боя;
  • Сортиране на коледни предмети в групи: това е надграждане на заниманието по съответствие за едногодишните. Тук детето трябва да организира коледните играчки по групи. Двугодишният малчуган е в чувствителен период за ред и подобни занимания помагат да подкрепят тази нужда, както и да стимулират когнитивното му развитие.

Ето как отново с наличното у дома лесно можем да създадем коледни занимания за децата, подкрепяйки техните нужди и потенциал за развитие!

Занимания за деца на 3 години

деца правят коледни сладки

На 3 години детето продължава да надгража своите умения и започва да бъде по-социално ориентирано и да мисли повече за нуждите на другите. Развитието на фината моторика също се разгръща като подготовка за писане на букви. Можем да предлагаме по-комплексни занимания, които да подкрепят този социален аспект:

  • Готвене – джинджифилови човечета или коледни бисквитки: децата много обичат да готвят и готвенето им помага да развиват умения в областите ранна математика, език, обща и фина моторика, както и усъвършенстване на сетивата. Насърчете ги да претеглят, дозират, правят формички и най-хубавото – да усетят аромата и вкуса на пресните сладкиши. За подкрепа на социалните умения, малчуганите могат да споделят бисквитките с приятели и роднини;
  • Нанизване на гирлянди: коледни гирлянди могат да се избратоват от безброй материали. Освен, че детето може да помага в подготвенето на материалите за гирляндите, нанизване на гирлянди помага с развитието на фината моторика, концентрация и ранна подготовка за писане, когато нанизват отляво към дясно.

За децата на 3 и повече години, колкото повече ги включваме в нашите занимания и тяхната подготовка, толкова по-добре за тях и тяхното развитие! За по големите деца, вижте статията "Идеи за коледни занимания по метода Монтесори за деца от 4 до 7 г.".

Коледа е наистина изключително специално време от годината особено когато имаме малки деца около нас вкъщи! Обаче при моментите на чудене с какво да ги занимаваме или как да им помагаме да усещат този празник, се надяваме нашите предложения да ви донесат много интересни, уютни и специални моменти с вашите сладурчета през празниците – дори можете да създадете нова традиция за Коледа!

logo-image

Последвайте ни: