дете се храни

Как да научим детето да се храни само̀ (по Монтесори)?

Категория:Умения

/

Време за четене:5 мин.

Сподели:

Една от основните цели на метода на Монтесори е да подкрепи децата да овладеят умения за самостоятелност и самообслужване – ядене, ходене до тоалетна, обличане/събличане и прочее. В настоящия материал ще ви помогнем да се ориентирате кога детето е готово да се храни само̀, как да го подкрепим в развиването на самостоятелност в храненето според принципите на метода Монтесори и кои храни са подходящи в този процес.

Кога детето е готово да започне да се храни самò?

Започнали сте захранване с твърди храни и на малкото ви съкровище му е интересно да изследва различните вкусове, аромати и текстури на храните? Тогава може да наблюдавате за знаци, че то е готово да започне да се упражнява да яде самостоятелното. Интересът към тази дейност се появява на около 1-годишна възраст, но тъй като всеки мъник се движи с различно темпо, говорим за ориентири в неговото поведение. Наблюдавайте кога той започва да:

  • посяга към своята или чужда храна в чиния;
  • посяга към лъжицата, с която го храните;
  • бута лъжицата, докато го храните;
  • използва пръстите си, за да вземе парче храна, а не цялата си длан.

Важно е да имате търпение детето да започне да показва тези знаци, преди да го поощрявате да яде само̀, а когато ги забележите, да му осигурите колкото се може повече възможности да се упражнява.

Как да подкрепим детето да се храни самостоятелно по Монтесори?

На първо място, изключете ползването на екрани (телефон, телевизор, таблет) като помощни средства в храненето, защото те пречат на детето да се концентрира в основната дейност, а именно в яденето, и с тях то дълго време няма да посяга само̀ да опита храната. В системата на Монтесори има няколко принципа, които директно можем да приложим към процеса на приучването му да яде без помощ.

Средата – мебели, посуда и прибори


Първото, което прави впечатление във всяка истински Монтесори среда, е височината, размерът и достъпността на мебелите спрямо детските размери. Според Монтесори много важен аспект от подкрепящата детето среда е:

  • всяко нещо, което е подходящо то да използва, да бъде достъпно, без да е нужно възрастният да му го дава или да държи бебето на съответната височина – масите и столовете са ниски, така че то да може само̀ да сяда и да става, както и да му е удобно, докато яде;
  • да бъде на масата заедно с вас и да не е отделено от общата трапеза – ако имате високо столче за хранене, сложете го до масата, на която се храни цялото семейство, така че то бъде част от семейният ритуал, свързан с храненето. По този начин то ще може да наблюдава вашия пример как ядете и ще се чувства част от този процес, което ще го подкрепи допълнително. За да спазите и двете препоръки, междинните хранения с плод е добре да са на детската масичка, а основните (обяд/вечеря) – на висок стол с цялото семейство;
  • за хранене на бебето използвайте малки чинии и купи за ядене, така че то да може на следващ етап да се упражнява да ги държи и отсервира. По отношение на приборите – има много детски лъжици, които се продават в магазините. Тук обаче важи следното правило: когато вие храните бебето, използвайте дълга и тънка лъжица, за да е по-удобно за вас. Когато то се упражнява да яде само̀, нека използва по-къса и по-дебела лъжица, защото така то още се упражнява в захвата – обикновено първоначално хваща лъжицата с цяла длан.

В началото опитайте да организирате яденето и с двете лъжици – нека бебето се опитва да яде със своята, но имайте и вие лъжица, с която да му предалагате храна. Още един начин да му помогнете да яде самостоятелно е предварително да подготвите количеството храна в лъжицата и да му я подавате, така че то само̀ да се опита да я поднесе към устата си.

Следвайте темпото на детето


В метода Монтесори един от основните инструменти на учителя и родителя е наблюдението – позволете си да наблюдавате бебето и то само̀ ще ви подсказва кога и от какво има нужда. Няма точен момент или определена възраст, в която то да започне и да яде само̀, но следвайки принципите на Монтесори, можем да го подкрепяме в храненето още от най-ранна възраст.

Даване на възможност да пробва



Всеки от нас е наясно, че по-бързо, по-лесно и по-чисто ще е ние да нахраним бебето, но за да му помогнем в самостоятелното ядене, трябва да позволим на него (и на себе си) да се упражнява. Според Монтесори най-малките развиват не само своите умения, но и своята увереност, когато имат възможност да действат с тялото, и по-конкретно с ръцете си, така че всяка възможност да го правят е ценна за тях!

Ще минат известен брой седмици, в които масата, дрехите и детето вероятно няма да са в изрядна чистота, но нашето търпение ще се отплати, когато то уверено и щастливо използва ръцете и тялото си, за да яде, както и не зависи само от нас да бъде нахранено. Това е и удобен момент да въведете социалните умения за почистване след ядене.

Подкрепите ли бебето чрез възможности да се упражнява с подходяща посуда и среда да яде само̀, ще видите как с всяко следващо хранене то ще става все по-сръчно, уверено и щастливо, че се справя без ваша помощ.

Какви са подходящите храни за приучване към самостоятелно хранене?

Давайте възможност на детето първо да изследва храните с ръцете си и да се упражнява да ги хваща с пръстите си. Не се притеснявайте, че ще се научи да се храни с ръце – това е естествен период от развитието, в който то изследва всичко по тактилен начин (чрез допир), което бива прилагано и по време на ядене. На следващ етап то само̀ ще прояви интерес към използването на прибори, защото вижда, че и вие го правите. Ето и някои примерни храни, с които може да започнете приучаването към самостоятелното ядене:

  • малки парчета меки плодове – банани, праскови, киви;
  • сготвени така, че да са достатъчно меки за ядене – моркови, тиква, картофи, сладки картофи; ябълки, круши;
  • добре сварена паста;
  • малки парчета сварено месо;
  • малки парчета кашкавал;
  • кисело мляко;
  • пюрета, каши и кремове, които са по-гъсти и съответно лесни за ядене с лъжица.

Най-подходящите храни са онези, които са меки за ядене и са на малки парчета. На първо време ще е нужно вие да подготвяте порциите. На следващ етап (около 1,5-2 г.) мъникът може да започне да използва детски (дървен) нож, за да реже меки храни – като банани. Това е още един начин да го подкрепим да яде без чужда помощ и да му дадем възможност да участва в приготвянето на храната, както се прави във всяка една Монтесори класна стая.

child-hand-banana

Кои храни да избягваме, когато детето още се учи да яде само̀?

В процеса на изграждане на самостоятелност по време на ядене избягвайте храни, при които има риск от задавяне: ядки, пуканки, сушени плодове, сурови твърди зеленчуци и плодове (особено твърди като морковите), цели зърна грозде или цели чери домати и твърде големи парчета храна.

Тъй като на около 1-годишна възраст на бебето още не са му поникнали всички зъби, е препоръчително храните да са на малки парчета и да са меки – толкова меки, че да можете да ги смачкате с пръстите си.

С радост към самостоятелност

Приучването към самостоятелно ядене с метода Монтесори е вълнуващ процес за детето. Нека то се чувства спокойно и уверено, за да си създаде положителни асоциации, свързани с яденето и с уменията си да се справя с новия опит.

logo-image

Последвайте ни: