Дете което плаче

Как да се справим с тръшкането (тантрумите)?

Категория:Умения

/

Време за четене:5 мин.

Сподели:

Първо нека си отговорим на въпроса – какво е "тантрум"? Това е т. нар. тръшкане – вид експлозия от емоции, съпроводена с викове, крясъци, ритане, хвърляне по земята и др. подобни неприятни действия от страна на детето, обичайно в най-неудобни и срамни за нас моменти и места – като в магазина, на театър, на детската площадка и др.

Нека видим какво се случва в главата на детето в ситуация, предхождаща тръшкане:

"Аз много искам да сложа сладолед в количката, но мама не дава, сега ще направя една хубава сцена и – а! – стана!". Според Вас дали ще пробва следващия път така, или ще си каже "А, не, не, на мама ѝ беше много гадно, няма да го правя повече"?

Да, проблемът на тръшкането е, че работи и затова се ползва. Разбира се, монологът в главата на детето е далеч по-неосъзнат, но идеята е горе-долу тази.

Сега следват най-важните въпроси – Какво предизвиква тръшкането и как да го избегнем?

Защо децата се тръшкат?

В най-общи линии, тръшкането е резултат от неспособност на незрялата нервната система на детето да се справи с кълбо от емоции. Ето и няколко причини за силната емоционална реакция у децата:

  1. 1

    По-рядко срещана причина е т. нар. "освобождаващ тантрум" (напр. от превъзбуждане, преумора, глад и др. физиологичен дискомфорт).
  2. 2

    Може и да е вид тестване на границите – т. е. да пробват дали ще мине номерът.
  3. 3

    Най-честата причина обикновено се корени в реакция спрямо някаква “несправедливост” от наша страна според детските разбирания – напр. "в магазина мама слага всичко в кошницата, а на мен ми се кара, когато и аз започна като нея – защо?!".

Най-лесно може да се превъзмогне първата причина, като се задоволи съответната физиологична нужда, след което да се изговори с детето какъв е социално-приемливият начин да ни комуникира своята потребност. За всички останали случаи, следвайте следващите съвети.

Какво да правим, когато детето се тръшка

Колкото и да сте подготвени, обаче, рано или късно ще се случи неизбежното – да изпуснете момента и да настъпи тантрумът. Когато детето изпадне в нервен пристъп с крещене и търкаляне по земята, най-доброто, което може да направите, е:

  1. 1

    Изчакайте ураганът от емоции да отмине, защото в такъв момент детето “нито приема, нито предава”. Подсигурете единствено неговата безопасност (напр. да няма остри предмети и ръбове).
  2. 2

    Запазете самообладание – хладнокръвието е печелившата карта в такива моменти. С вашето спокойствие помагате на детето да усети опора и да види модел за подражание.
  3. 3

    Колкото и да е изкушаващо, в никакъв случай не давайте нещото, което детето е поискало чрез тръшкане – така само ще го убедите, че това е начинът да получава каквото си иска, и съответно ще получите непрестанни тръшкания.
  4. 4

    Когато усетите, че вече се успокоява и поглежда към вас, за да види реакция, включете тактиката на разсейване от проблема – клекнете на нивото на очите му и пробвайте с въпроси и послания от типа “Боли ли те нещо?” или “Ела да ти покажа нещо” – целта е да излезе от деструктивното състояние, за да може да чуе посланията ви.
  5. 5

    Когато детето вече е спокойно, започнете темата, като назовете чувствата, които смятате, че детето е изпитало – напр. “Изглеждаш ми ядосан/тъжен” – и предложете подкрепа “Искаш ли прегръдка?” – обикновено прегръдката работи безотказно за успокояване на страстите.
  6. 6

    Покажете разбиране и дайте приемлива алтернатива – “Разбирам, че ти се яде торта, но торта ядем, когато има рожден ден. Искаш ли да си избереш някой вкусен плод вместо това, или да се разходим и да поритаме топка?”.
  7. 7

    Поставете рамки за приемливото поведение – “Когато искаме нещо, според теб, правилно ли е да крещим? Огледай се – има ли някой друг, който вика? Ако искаш нещо от мама, може да ме помолиш, но за някои неща трябват пари, а те се изкарват трудно и невинаги може да се купят. Ако искаш и друг път да влизаш с мама в магазина, то трябва да взимаме само нещата от списъка.”

Все пак, каквото и да си говорим, най-добрият начин да се справим с тръшкането, е като го избегнем.

Как да предотвратим тръшкането в 3 стъпки

Начин да избегнете въргаляне по земята с писъци пред касата в магазина е, като създадете очаквания за това, което ще се случи (или искате да се случи) още преди да сте прекрачили прага на магазина. С други думи: направете си регламент. Напр. "Когато влезем в магазина, ще вземем само нещата от този списък – искаш ли да ми помогнеш? Кое избираш да вземеш – хляба или млякото?" или ако сте по-импулсивни в покупките (като мен), може да направите следната уговорка: "Мама трябва да купи няколко неща. Ти също може да ме питаш за 2 неща и ако са подходящи, ще ги вземем."

Според принципите на метода Монтесори, с този подход ще затвърдите границите и в същото време ще дадете възможност за подражаване “като големите” и свободен избор в разумни рамки, което ще накара детето да се почувства значимо и разбрано. Повече за свободата на избор в методиката на Мария Монтесори можете да видите в “Как да накараме детето да ни слуша”.

Имайте предвид, че във варианта с купуването на 2 неща, избрани от детето, то може да пробва да тества границите, като сложи в кошницата повече от 2 неща, за които да ви се примоли очарователно или да използва други манипулации – като тръшкане. Тогава е по-важно от всякога да запазите самообладание и да сте непреклонни в първоначалната уговорка, като дадете ясни и логични последствия: напр. "Имай предвид, че ако не можеш да избереш само 2 неща, може да се наложи аз да избера вместо теб."

Ако ситуацията започва да излиза извън контрол, предупредете, че ако продължава да не може да избере 2 неща (а настоява за 5), може би не трябва да взима нито едно.

Друго логично последствие е, ако продължава да не спазва условието, с което заедно сте се съгласили преди да влезете, може би следващия път няма да ходи изобщо до магазина. Не забравяйте да давате положителното послание – "Ако искаш да вземем нещо и за теб, тогава избери 2 от тези неща, както се разбрахме отвън. Кое от тях искаш? Това или другото повече ти харесва?".

Ако въпреки всичко детето пробва да ви тества, тогава следвайте тези 3 стъпки:

  • Стъпка 1: Връщате се към правилата (регламента, на който предварително сте се съгласили);
  • Стъпка 2: Предупреждавате за последствието (най-често лишаване от правото на избор);
  • Стъпка 3: Напомняте какво очаквате от детето – давате положителното послание, за да почувства, че сте на негова страна (с което става безсмислено да ви се противопоставя).

В обобщение, за да се справите с тръшкането трябва предварително да сложите правила, за да знае детето какво да очаква, какво е позволено, кое след кое следва и т. н. Осигурете предсказуемост, като подредите неговото ежедневие и средата, в която живее, и в същото време му дайте подходящ за възрастта избор и отговорност (повече за това как и защо да въведете предсказуемост в ежедневието, вижте в част 1 и част 2 на статията “Как да имаме спокойно дете (чувствителен период на реда)”).

logo-image

Последвайте ни: