две деца играят

7+1 вида игри за развитие на вниманието на децата

Категория:Умения

/

Време за четене:5 мин.

Сподели:

Внимание!

Според много учени, вниманието и паметта са ключови за обучението и социализацията способности. Повече за паметта и как да подкрепим детето в упражняването й, вижте материала “Засилване на паметта при деца – игри и упражнения

Без устойчивост на вниманието не можем да запаметим информация и не можем да изпълним задачи в настоящето и бъдещето, защото умът ни е “някъде другаде”. При подрастващите когнитивните функции са в процес на развитие и затова за тях е още по-трудно да внимават. Поради тази причина една от основните цели на метода на Монтесори е да помогне на децата да развият умението за концентрация на вниманието.

Как можем да помогнем на детето си да упражнява своето внимание чрез развиващи игри по метода Монтесори? В следващите редове ще ви споделим няколко идеи.

Двигателни игри

“Движението е тайната за задържане на вниманието на детето.” – Мария Монтесори.Още за безценните ползи от движението и физическото развитие на най-малките може да научите в статията “Как движението прави децата по-умни”.

Микадо и Дженга

Микадо е игра с дървени пръчици, при която играчите трябва да извадят една по една пръчиците, без да помръдват останалите. Има варианти за по-малки дечица (като този на снимката) и такива за по-големи и възрастни с по-тънки и дълги пръчки.

igra-mikado-djenga

За Дженга са нужни дървени елементи, с които трябва да се построи максимално висока кула, като всеки играч последователно изважда един елемент от кулата и го поставя най-отгоре. Двете Монтесори занимания изискват много концентрация и умели движения, включващи координация око-ръка, фина и обща моторика.

Игри за построяване и конструиране


При тях малките момчета и момичета е нужно да демонстрират внимание и умение за визуална дискриминация на размери, за да построят кула или друг вид конструкция от елементи (блокчета/лего). Пример за такъв вид занимание е упражнението с т. нар. “Розова кула”, създадена от Мария Монтесори. За построяване на кули може да използвате и налични материали от вкъщи – кутии от обувки/от храна от детска кухня или камъни сред природата.

“Замръзни” и “Червена светлина, зелена светлина”

Следващите две игрови занимания изискват голямо внимание и самоконтрол. “Замръзни” се провежда с музика, на която детето танцува, а когато я спрете, то трябва да “замръзне” в позицията, в която се намира.

При “Червена светлина, зелена светлина” мъникът е в единия край на стаята, а вие – в другия. При команда “Зелена светлина”, то тръгва към вас, а при команда “Червена светлина” е нужно да спре на място. Играта може да се разнообразява с различни видове стъпки – имитиращи животни, подскоци с високо вдигнати колене, на пръсти и пр.

Ходене по линия

Тази дейност е типична за Монтесори класната стая, в която обикновено има начертана елипса с ширината на едно детско краче. Вкъщи можете да направите линия с цветен изолирбанд или да ползвате фугите на плочките като ориентир. Тази Монтесори игра има различни степени на трудност – започва се с обикновено вървене по линията; след това се поставя пета пред пръсти; вървене със звънче/флагче, което трябва да остане безшумно; с чаша, пълна с вода и за експертите – с книга на главата.

Игри с правила

Спортовете и двигателните активности, при които има последователност на движенията/действията, както и правила, които трябва да се съблюдават, помагат за тренирането на вниманието на най-малките. Настолните игри също влизат в тази група и обикновено са интересни и приятни за тях, тъй като включват активно всички членове на семейството. Те са и много подходящи за трениране умението да се печели и губи с достойнство.

Сензорни игри

Следване на модел

Претворяването на модел е често срещана игра в Монтесори класната стая. На детето се дава шаблон на картон или листче, което то трябва да следва, използвайки различни материали или елементи – цветни мъниста/дървени пръчици/елементи от конструктор. Моделът може да е с цветове, букви, цифри/числа, форми/фигури, природни материали.

“Открий разликите”

За тази сензорна игра може да използвате двойки картинки с малки разлики или да организирате дейността в помещението, в което се намирате. Нека детето огледа стаята, след което да излезе от нея, а вие на свой ред да направите няколко промени, които се забелязват сравнително лесно. Задачата му е да открие промените, които са настъпили.

Следвайте интересите на детето


“Щом децата намерят нещо, което ги интересува, те губят своята нестабилност и се научават да се концентрират.”
– Мария Монтесори

Забелязали ли сте колко развълнувани са най-малките, когато трябва да ви помогнат да приготвите торта за рождения ден на тати, и колко уморени започват да се чувстват в момента, в който трябва да си измият зъбите? Когато децата са заинтригувани, кипят от енергия и вниманието им е приковано към това, което искат да притежават или да правят. Използвайте описаните идеи по метода Монтесори за вдъхновение и отправна точка, за да създадете игри според интересите, възрастта и способностите на малчугана.

Бонус идея по метода Монтесори


Включвайте децата в домакинските задължения! Особено в ранна възраст те с интерес искат да имитират и да се научат да вършат това, което големите правят, за което се изисква много внимание и концентрация.




logo-image

Последвайте ни: