две деца играят с конструктор

Засилване на паметта при деца – игри и упражнения

Категория:Умения

/

Време за четене:5 мин.

Сподели:

В настоящия материал ще ви споделим няколко идеи по метода Монтесори за развиващи игри, които подобряват паметта и концентрацията при децата. Игри за упражняване на вниманието може да откриете в статията “7+1 вида игри за развитие на вниманието на децата”.

Какво пречи на добрата памет?

В днешно време светът е част от “буен” поток от информация. Това е едновременно предимство по отношение на достъпа до знание, но и затруднение за висшите корови функции. Една от тези функции е оперативната (работната) памет – способността да използваме информацията, която сме запаметили, за да изпълним някаква задача. Такива дейности може да са решаване на математическа задача или приготвяне на ястие, при което трябва да си спомним какво вече сме добавили, участие в дискусия, в която трябва да се досетим за аргументите на всеки участник.

Чрез съвременните технологии най-малките разбират, че бързо могат да намерят факти, та дори да изпълнят и творческа задача – създаване на авторски текст с изкуствен интелект. Наред с това, вече не е нужно да помнят или дори да записват домашните си за деня, защото учителят праща снимка в групата на родителите.

Всички тези улеснения имат както положителни, така и отрицателни страни – като това, че подрастващото поколение не упражнява достатъчно паметта си. Добрата новина е, че тя може да се засили с упражнения – също както мускулите в спорта.

В метода Монтесори един от главните приоритети е подобряването на паметта и концентрацията при децата. Ако се притеснявате, че детето ви няма добра памет, значи може би е време да я потренирате. Предлагаме ви няколко идеи по метода Монтесори за подобряване паметта, вниманието и концентрацията при най-малките.

Игри за запаметяване (Memory games)

В метода Монтесори едни от ключовите дейности са упражненията за съответствие – пример за това е комплект от 7 фигурки на диви животни и 7 карти с изображения на същите животни, които трябва да се сдвоят. Може да надградите тези игри чрез запаметяване. Използвайте максимално реалистични изображения под формата на карти, свързани с различни теми: животни и техните стъпки, видове листа, цветя, обекти от ежедневието. Изберете 5 до 7 картинки, обединени от една тема, и направете две копия. Разбъркайте картите и ги подредете в редици. Редувайте се с детето да обръщате по 2 карти, опитвайки се да намерите еднаквите – в противен случай ги връщате с лице надолу, като целта е да направите колкото се може повече двойки карти.

montessori-game

“Погледни, запомни и намери”

Такъв вид игра е подходяща не само за развиване на паметта, но и за затвърждаване имената на цветовете, формите и геометричните фигури, цифрите и количествата, на които отговарят. В Монтесори среда това се използва най-вече при упражненията по математика, но принципът може да се приложи във всяка област.

Пример с учене на цветовете

На малко листче нарисувайте голяма точка в един цвят (например син), покажете го на детето и назовете цвета заедно. Подканете го да намери 1 или повече предмета в син цвят. За по-големите деца на листчето може да се напише буква и те да търсят обекти, чиито наименования започват с тази буква.

Запаметяване на поредност в история

При тази Монтесори игра четем история заедно с детето и след това то трябва да отбележи поредността на епизодите, поредността на появата на героите или на техните действия. Може да се използват карти, които то следва да подреди, а за по-големите – да се нарисуват. Подходящи приказки са: “Дядо вади ряпа”, “Житената питка”, “Дядовата ръкавичка” и “Трите прасенца”.

Други идеи за развиващи паметта игри и дейности по метода Монтесори

Красотата на метода Монтесори е, че за образователните игри могат да се ползват както специално закупени материали, така и предмети от дома. Ето някои примери:

  • “Какво липсва?” – игра, която често се използва в Монтесори среда с цел упражняване на езика. Тя също така тренира до голяма степен вниманието и паметта. Поставяме 5-7 предмета/фигурки пред детето, които то трябва да запомни. След това затваря очите си, а ние тайно махаме един от обектите. Когато отвори очите си, то трябва да установи и назове кой от тях липсва;

montessori-games

  • “Тайната торбичка” – тази игра е също типична за Монтесори класната стая. Тя има различни варианти, единият от които е свързан със запаметяване. Необходими са няколко двойки еднакви предмети, разпределени по равно в две непрозрачни торбички (една за нас и една за детето). Изваждаме един предмет от нашата торбичка и го показваме на детето – то трябва да го назове и да го запомни, след което го прибираме. Задачата му е да открие същия предмет в своята торбичка, само чрез опипване с ръка (без да гледа);
  • готвене – един от основните принципи в Монтесори метода е включването на най-малките в дейности от ежедневието. Готвенето дава безброй възможности за запаметяване на стъпки, рецепти и действия, които смело може да ползвате според възможностите на малчугана;
  • умножение на ум – игра, подходяща за момчета и момичета в училищна възраст. Умножава се по 2 на ум, като се започва от 1х2=2; 2х2=4 и т. н., докато се стигне до число, което не може да умножи на ум.

Подбирайте трудността на играта Монтесори според възрастта и уменията на детето, така че то да се чувства достатъчно способно и да приема игрите за развиване на паметта като забавно предизвикателство.

logo-image

Последвайте ни: