дете на гърне

Как да научим детето да ака на гърне по метода на Монтесори?

Категория:Умения

/

Време за четене:5 мин.

Сподели:

Въпросът за ходене на гърне често се обсъжда сред родители, защото се определя като много важен момент от живота на детето и на неговото семейство. Както при всичко останало, свързано с най-малките, така и в този случай има различни варианти да подкрепим малчуганите да се научат да ходят до тоалетна по този начин, но как да го направим според Монтесори философията?

Монтесори методът е уникален с това, че дава възможност на всяко едно дете да развие своите умения и потенциал със свои темпове – т. е. следваме мъника, неговата готовност, интереси и възможности, а след това го подкрепяме по подходящ за него начин (вижте повече за Монтесори обучение у дома). Това важи с пълна сила и за приучване да ака на гърне. Дечицата са различни, което означава, че имат нужда от разнообразни подходи, подкрепа и вариращ темп на успеваемост – особено в този случай.

Родителите е логично да се питат как да научат отрочето си да пишка и да ака в гърнето по метода Монтесори. Започваме с подготовка – на средата, на детето и на себе си.

Как да подготвим средата за гърнето?

Добре подготвената среда е изключително важна част от Монтесори метода, защото дава възможност на малчугана да бъде самостоятелен и да научава нови неща в рамките на определени правила. Ето как да създадете подходяща обстановка за предстоящото ползване на гърне в няколко стъпки:

  • изберете удобен модел, който се почиства лесно след пишкане и акане – по възможност да е от 2 части, като е важно в седнало положение колената на мъника да са над нивото на таза. Лесен начин да го заинтригуваме да използва атрибута е да го включим в избора му, или ако не е удачно, да му дадем възможност да го направи “негово” с лепенки и стикери;
  • подгответе леснодостъпен кът, където да се използва новата придобивка – според Монтесори важно е тя да бъде на видно място, където малчуганът да може сам да я стига при нужда. Най-логично е в банята, но ако за вас не е удобно, изберете друго място в близост;
  • подсигурете нужните предмети, за да може детенцето да използва гърнето само̀ – мокри и сухи кърпи, допълнителни панталони и гащи, както и няколко книги по тема “акане и пишкане в гърне” за разглеждане по време на “мероприятието”. Нека мъникът участва в “изсипването” на акото в тоалетната и пускането на водата. Добре е да има неща за почистване на достъпно място в случай, че мъникът не стигне до пособието за акане и пишкане навреме. Дори да няма уменията да прави всичко това, може да помага, където е подходящо;
  • сложете стъпало за достъп до мивката – така детето ще може да измие ръцете си след ходене до тоалетна.

Когато организацията на средата се доближава до реалната при ходене по голяма нужда, детето ще има необходимите предпоставки за по-лесно приучване да ака в гърне.

Как да подготвим детето за гърнето?

Друга задължителна част е да запознаем многократно малкото момче/момиче за това какво предстои, както и за “нашата подготвена среда” за новата придобивка – каква е тя, къде се намира и как се използва. Това е хубаво да се случва чрез разговори, четене на книги по темата и малко наблюдение на “реален опит”.

Когато мъникът свикне с концепцията, той по-лесно ще приеме идеята, че скоро ще започва да пишка и да ака на друго място, а не както през целия си живот до момента – в памперс. Още нещо, което често се пропуска, е да бъдем сигурни, че детенцето може само̀ да свали и вдига гащите си.

Как да подготвим себе си за гърнето?

Ние сме много важна част от процеса на учене детето да ака на гърне, но много често пропускаме да се подготвим за това, което ни предстои, в следствие на което представите ни нямат нищо общо с реалността. Ясно е, че трябва да се запознаем добре с подхода, който ще използваме чисто практически, но също трябва да се подготвим и за това как ще бъдем добра подкрепа, как ще реагираме в трудни моменти и как да премахнем очакванията си към мъника. Когато се чувстваме спокойни и уверени в това, което правим, детенцето усеща и “попива”, правейки процеса по-лесен и ефикасен.


Как да започнем приучаването?

Когато има подходяща подготовка на средата, на детето и на нас самите, започваме процеса с нужната подкрепа към малкото ни съкровище да опитва да се справи самостоятелно и без напрежение. Според метода Монтесори ние трябва да го накараме да разпознава сигналите на тялото си в позивите за голяма и малка нужда, като предварително може да му разказваме за тях – усещането за пълен мехур, пристягане в корема и прочее.

По тази причина методът не препоръчва подход, при който караме мъника в определени интервали да сяда на гърне да ака, тъй като това му пречи да се “вслуша” в своето тяло. Можем да подсещаме – “Не си пишкал/а, откакто обядвахме, искаш ли да седнеш на гърнето? Коя книжка искаш да прочетем?”.

Как да поощрим ползването на гърне?


В Монтесори педагогиката няма награди и наказания дори когато учим най-малките на нови умения. Някои методи призовават малчуганите да получават различни награди като стимул да ползват гърне. Според Монтесори обаче успехът им трябва да им е награда сам по себе си, затова е и важно при успешни опити да насочим вниманието им към това постижение – “Виж, ти успя да акаш в гърнето!”. Вижте 7 начина да мотивираме детето да учи

Наказания също не се използват при Монтесори метода, така че при неуспешни случаи можем да опишем на детето какво е станало и да припомним какво може да прави следващия път – “Сега не стигна навреме и може да те почистим, но гърнето винаги е там при нужда.”

Какво да правим, когато детето не иска да ака в гърне?

Понякога се случва, че то няма проблем да се изпишква в него, но се притеснява да ака. Как да го подкрепим в тази ситуация? Важно е да помним, че тази част на ученето може да отнема повече време на мъника да свикне с нея. Можем чрез индиректна игра с играчки да опитваме да разберем притесненията му.

Също така можем да даваме и алтернативен начин да ака – например на тоалетната чиния с детска седалка към нея. Може да му е нужно и повече лично пространство и в този момент да бъде само̀ на по-скрито място. В Монтесори метода, с подход към детето и неговите нужди можем да му помогнем и през този процес.

Разгледайте също нашата статия за справяне с тръшкането и гневните изблици при малките деца.

logo-image

Последвайте ни: