Монтесори занимания за Великден за деца от 4 до 7 години

Категория:Умения

/

Време за четене:6 мин.

Сподели:

Може вече да сте чели нашата статия с предложения за Великденски Монтесори игри и упражнения за деца между 0 и 3 години. Днес продължаваме в същия празничен дух, като ви предлагаме занимания за по-големите дечица - от 4 до 7 години.

Монтесори занимания за Великден за 4-годишни деца

На тази възраст детето вече би трябвало да има добро познание за празника особено защото на 4 години то все повече иска да знае за света около него. Поради тази причина мъникът с желание би се включил в различни занимания, свързани с празника:

  • Правене на украса от глина: Детето на четири обича да участва в арт дейности, които му дават свобода да работи креативно и чрез сетивата си. Глината е доста добър материал за подобни проекти, тъй като детето използва ръцете си, което все още е много важно за неговото развитие. Може да насърчаваме детето да направи различни 2D и 3D форми, тематично свързани с Великден, като после ги украсява с боички, мъниста, камъни или други природни материали;
  • Търсене на яйца със сито: работа със сито е особено интересна за четиригодишните дечица, защото включва по-трудно движение на китката, което подкрепя развитието на фината моторика. Можете да скриете малки яйца в една голяма купа, пълна с грис или брашно и да показвате на малчугана как да ги намери с помощта на малко сито;
  • Изброяване на Великденски предмети: умението да свързва символите на числата с тяхното количеството не е лесно и за това е добре да даваме на детето различни ситуации, в които то да го упражнява. Покрай великденските празници можем да му предложим да изброява тематични предмети според числата. Нужни са ни карти с цифри и съответстващи им по количество великденски предмети като яйца, цветя, зайци и т. н. Детето трябва да изтегли карта с число и постави под нея нужния брой предмети.

С тези занимания можем хем да стимулираме интереса на детето към празника, хем да развиваме когнитивните и физическите му умения чрез работа с ръцете.

Монтесори занимания за Великден за 5-годишни деца


На 5 години детето има значителни когнитивни умения и знания. Обикновено е склонно да прави по-сложни задачи, дори със следене на инструкции. Петгодишните деца продължават да харесват креативните занимания, тъй като вече имат добре развита фина моторика:

  • Великденски картички: малчуганът на 5 все още е в сензитивния период на езика и именно на тази възраст обикновено виждаме интерес към писане и четене. Можем да подкрепим този порив с изработка и изписване на Великденски картички. Не е нужно да следваме схема – достатъчно е да осигурим разобразни материали и да оставим детето на свобода, за да твори!
  • Оригами: за да подкрепим чувството за ред, може да предложим и занимания, при които детето трябва да следва определени инструкции. Оригами е чудесна опция за подобно занимание. За Великден можем да намерим инструкции за тематични проекти с оригами за детето. Дори можем да помолим детето да направи оригами за Великден със салфетки за Великденската трапеза – това ще подкрепи неговото самочувствие и социални умения, защото така ще се чувства като важен член на семейството в подготовката за празника.

На 5-годишна възраст сме предложили занимания, които едновременно използват креативността на детето и работата с ръцете. Игрите могат да бъдат повод за изработка на неща, които да се използват от цялото семейство – нещо особено важно за дете на 5, което обича да е в центъра на семейния кръг.

Монтесори занимания за Великден за 6-годишни деца


Шестгодишните малчугани обикновено са много по-уверени в своите способности и креативност спрямо предходната възраст. Умеят с лекота да изработват творби по модел и участват с радост в сложни изделия:

  • Готвене на Козунак: Всеки празник има емблематично ястие и на Великден това е козунакът. Може тази година готвенето на козунака да се организира от вашето шестгодишно дете, като избере рецептата, направи списък за пазаруване на продукти и ръководи процеса на готвенето. Отговорността в това занимание е полезна и важна за малчугана и когато му даваме подобни занимания, показваме нашата вяра в неговите способности;
  • Боядисване на яйца с природни материали: много от нас знаем, че някои природни материали могат да оцветяват яйцата по различни начини, но често в бързината използваме обичайните фабрични бои за яйца. Опитайте тази година да оцветите яйцата с природни материали, като научите повече за тях с детето. Ще бъде интересно за него от научна гледна точка защо дадени материали боядисват.

С предложените занимания гледаме да подкрепим нуждата на детето да има отговорности. Когато съкровището ви вижда, че вярвате в неговите умения, самочувствието му расте.

Монтесори занимания за Великден за 7-годишни деца

Детето на 7 е изключително свързано с науката на света около него – как работят различните неща и защо. Ние можем да обвържем този негов интерес към Великденските празници. Ето няколко примери за занимания:

  • Великденски обичаи по света: за седемгодишните интересът към света и различните хора в него е доста голям и по тази причина очакваме да го заинтригуват различните традиции, храни и особености на отделните нации в празнуването на Великден. Може дори да го насърчим да разкаже или покаже на семейството някои от обичайте или да подготви традиционно ястие;
  • Научни експерименти с яйца: яйцата могат да бъдат добра основа за голям набор научни експерименти, които ще са интересни за седемгодишното дете. Може да изработите парашут, който да пази яйцето, когато е пуснато от височина. Нужно е да осигурим материали на детето за изработката на парашута, както и достатъчно здрави яйца! С този експеримент детето ще научи за гравитацията и въздушното съпротивление. Заедно с това ще използва креативност и критично мислене при изработката на подходящ парашут.

За всички деца е много важно да свързваме заниманията с техните интереси, но особено при по-големите това е един голям стимул за тях да се включват активно в различни празнични занимания. Надяваме се, че тези Монтесори великденски занимания ще бъдат интересни за вашите деца, като едновременно с това развиват разбирането за празника и уменията им.

Весели празници!


logo-image

Последвайте ни: