дете държи боядисани яйца

Монтесори игри за Великден за деца от 0 до 3 г.

Категория:Умения

/

Време за четене:6 мин.

Сподели:

Великденските празници носят много радостни емоции за цялото семейство и често ги свързваме с пролетта и как животът се завръща след дългата зима. Както е обичайно при всякакви празници през годината, искаме да подкрепим децата да се потопят в празника и да разберат още повече за него. Вижте нашите Великденски предложения за игри и занимания по Монтесори за деца от 0-3 години:

Монтесори игри за Великден за бебе под 1 г.

Нищо, че детето на тази възраст още няма година – можем с няколко лесни идеи за занимания да го въведем в хубавите емоции на този празник. Ето няколко идеи за Монтесори занимания за детето под една годинка:

  • Дрънкалки с форма на яйца: По-принцип се продават дървени дрънкалки във форма на яйце, но те много лесно могат да бъдат направени вкъщи от вас. Нужни са ви няколко пластмасови яйца, в които да слагате различни неща с интересен звук при дрънкане, например, бобчета, ориз, грис. Заниманието хем развива слуха на детето, хем и двигателната му култура, тъй като му е нужна координация да хваща и да движи яйцето. Нужно е, обаче, хубаво да затваряте яйцата с тиксо или лепило!
  • “Великденска кошница”: За по-малките деца, кошници с различни събрани предмети (“съкровища”) са много полезни, тъй като дават възможност на детето да изследва текстури и да учи нови думи (дори и само пасивно на тази възраст). Можете да съберете разнообразни предмети, свързани с Великден, в една кошница и да ги предлагате на мъника за разглеждане. Зайче, яйце, цвете – предметите могат да бъдат свързани с това как вашето семейство празнува Великден;
  • Дървено яйце с чашка: Това е един типичен Монтесори материал за малки деца и много тематичен в това време на годината. Нужно е дървено яйце с чашка по размер. Подходящо за деца около 7 до 9 месеца. Заниманието развива координацията око-ръка, тъй като детето трябва внимателно да постави яйцето в чашката.

Чрез тези занимания малчуганите под една година също могат да се докоснат до част от Великденската тематика, която е около нас по време на празника, както и едновременно да развиват полезни за тях умения.

Монтесори занимания за Великден за 1-годишни деца


Детето над една година има повече умения, които можем да подкрепим с интересни занимания, които са още по-вълнуващи, когато ги свързваме с празници. Ето нашите Великденски предложения за деца на 1 година:

  • Отваряне и затваряне на яйца: Често по магазините преди Великден могат да се намират пластмасови яйца , които могат да се отварят. Децата на тази възраст имат интерес точно към отваряне и затваряне на различни неща, а яйцата могат да свържат този интерес с празника. Може да “скриете” нещо в яйцата, например, малки животни, свързани с Великден и пролетта (пиле, пате, зайче). Ако яйцата са шарени, може детето да ги съчетава по цвят (това би било подходящо за дете по-към 2 г.);
  • Животински семейства: Тъй като Великден е тясно свързан с пролетта – времето, в което се раждат много животни – може да е интересно да показваме на мъника различни животински семейства като овци, кози, крави. Нужни са ви по три фигурки за всяко семейство – баща, майка и бебе. Трябва да се виждат ясно разликите между членовете на семейството – колкото по-истински изглеждат, толкова по-добре. Слагаме различните семейства заедно в една кошница. Можем да показваме на детето как да събира едно семейство, както и в последствие да му разказваме малко повече за него;
  • Украсяване на яйца с лепенки/бои за пръсти/с четка: Дори и толкова малки, децата могат да се включат в украсяването за празника, а именно в декорацията на яйцата. За мъниците на една годинка това може да бъде направено лесно с лепенки, бои за пръсти или дори с боя и четка. Всяко предложение развива креативността и уменията по фина моторика на детето и също така го включват във важната задача по украсяване на яйцата вкъщи. За по-лесно може да предлагате на детето да украсява хартиени формички на яйца.

На тази възраст, заедно със заниманията, можем да въвеждаме и подходящ език за детето, свързан с празника, тъй като то е в активна фаза на чувствителния период за учене на езика и речта.

Монтесори занимания за Великден за 2-годишни деца

Детето на две години обича да има ред, както и да развива своите сетива. Когнитивно също продължава да се развива усилено. Затова, предлагаме следните Великденски Монтесори игри:

  • Сортиране на Великденски предмети: Сортирането е важно умение за малчуганите. То подкрепя развитието на умения по визуално възприемане, мислене и памет. За Великденската тематика може да се подготвят различни малки предмети като кокошчици, яйца и зайченца. Слагат се заедно в една кошница и показваме на детето как да ги сортира (по вид, цвят или друг признак);
  • Съчетаване на звукове (“Sound Eggs”): Тук отново могат да се използват пластмасовите яйца, за които споменахме в игрите за едногодишни. Този път ще го надградим, като ги превърнем в дрънкалки. Отново пълним яйцата с боб, грис или ориз, само че този път правим по две от всяко, така че да станат еднакви звукови двойки. Избираме два различни цвята за яйцата (примерно синьо и червено), така че във всяка двойка да има по един цвят. Показваме на детето как да търси двойките яйца с еднакъв звук;
  • Оцветяване на яйца с пяна за бръснене: За тази игра са нужни пяна за бръснене и готварска боя (за тортички). Напълвате една тавичка с пяна за бръснене, след което капвате няколко капки различни оцветители по пяната. С помощта на сламка или пръчка, детето може да смесва различните цветове в пяната. Добавете сварените яйца и да покажете на детето как да ги търкаля по пяната (може с лъжица или с ръце, като използва ръкавици). Този начин на оцветяване е много интересен за малките деца, защото участват доста сетива, стимулирани от пяната за бръснене.

С тези занимания развиваме важни двигателни и когнитивни умения на детето, неговите сетива, в съчетание с разбирането му за празника.

Монтесори занимания за Великден за 3-годишни деца

Децата на три години са доста по-запознати със света около тях и заедно с това интересът им към различните празници и обичаи расте. Те са още по-сръчни, по-осъзнати и имат по-развити езикови умения:

  • Украсяване на яйца с пипети, бои и памук: Всички знаем как да боядисваме яйца с памук – стават много красиви и шарени, а процесът е особено интересен за децата на тази възраст, защото за тях е малко като магия! Можем да направим процеса още по-интересен и полезен за тях, като добавим използването на пипети за разнасяне на боичките по памука. Работата с пипети развива координацията око-ръка, както и фината моторика на детето на 3 години;
  • Сортиране на Великденски предмети/снимки по размер: Сортирането на предмети или снимки по-размер е много полезно, тъй като включва елементи от ранна математика. Съкровището ви може да сортира яйца (или всяко друго нещо, което свързвате с Великден) по размер от най-малко към най-голямо. Заниманието също е много полезно за въвеждане на понятия – по-голямо, най-малко, средно и т. н.
  • Готвене на Великденски бисквити: Ако сте чели някои от предишните ни статии за занимания по възрасти, ще сте разбрали за ползите от готвенето и това, че помага за развитието на ранна математика, език, моторика и усъвършенстване на сетивата. Бисквити във формата на Великденски яйца, зайчета и кокошки са страхотен начин да направите едно лесно занимание с готвене по време на празниците.

Децата до 3 г. е чудесно да ги въвеждаме в различните начини на празнуване на празниците. Великден е особено интересно време за тях, защото има голям контраст с Коледа – виждат как всичко цъфти около тях по време на пролетта. Надяваме се, че някои от тези предложени занимания ще ви донесат повече радост около Великденските празници, както и ще развият уменията на вашето дете!

Весели празници!



logo-image

Последвайте ни: